Het endocannabinoïde systeem en CBD

Cannabidiol (CBD) is een supplement dat algemeen bekend wordt om zijn positieve effect op het welzijn en de algemene gezondheid. Het is een van de meer dan zestig cannabinoïdes die in cannabisplanten voorkomen. Kunnen ze ons lichaam echt beïnvloeden en onze gezondheid verbeteren?

Het endocannabinoïde systeem (ECS) is het netwerk van het lichaam dat direct in wisselwerking staat met de cannabinoïden. Decennia van wetenschappelijk onderzoek zijn nog maar net begonnen met het ontsluieren van de mysteries ervan. Deze unieke verzameling van natuurlijke chemicaliën en zenders bevat de sleutel tot een volledig begrip van de interacties tussen de cannabinoïdesamenstellingen van ons lichaam en ons zenuwstelsel.

“De ontdekking van het endocannabinoïde systeem is de belangrijkste medische wetenschappelijke ontdekking ooit.” – Dr. David Allen, Cannabinoid Research Scientist.

We weten dat het ECS een impact kan hebben op hoe we ons voelen, bewegen en reageren, maar wat minder begrepen wordt is hoe en waarom. Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord, maar de receptoren behoren tot de meest overvloedige neurotransmitterreceptoren in het hele lichaam. Ze zijn specifiek aanwezig om te interageren met cannabinoïden en zijn te vinden in alle dieren.

Dit systeem heeft een grote invloed op ons leven, maar wat is er eigenlijk bekend over?
Wat is het endocannabinoïde systeem (ECS)?
Het endocannabinoïde systeem is een interactief systeem in je lichaam. In tegenstelling tot veel van de systemen in het lichaam, zoals de bloedsomloop en het spijsverteringsstelsel, vindt het meestal plaats op moleculair niveau. Dit betekent dat veel van de betrokken chemicaliën en structuren te klein zijn om met het blote oog te kunnen zien.

De ECS is een netwerk van receptoren waarmee cannabinoïden kunnen interageren of die ze kunnen beïnvloeden. Deze interactie kan resulteren in positieve effecten op het lichaam. Cannabinoïden kunnen het lichaam binnenkomen vanuit externe bronnen, maar het lichaam produceert ook zijn eigen, zogenaamde endogene cannabinoïden of endocannabinoïden. Endogeen” betekent “afkomstig uit een organisme”.

Men denkt dat deze menselijke cannabinoïden vaak een eigen heilzame werking hebben. Het gevoel van welzijn dat je krijgt na de oefening wordt verondersteld het resultaat te zijn van de interactie tussen de endocannabinoïden en de ECS-receptoren.

“Je lichaam maakt endocannabinoïden en ze vervullen een aantal wonderbaarlijke functies in het lichaam. We zijn net een aantal van deze functies aan het leren.” Dr David Allen, Cannabinoid Research Scientist.

Deze endocannabinoïden en receptoren zijn te vinden in je lichaam. De belangrijkste soorten endocannabinoïdereceptoren zijn cannabinoïdereceptor type 1 (CB1) en cannabinoïdereceptor type 2 (CB2).

Nervosysteem brainECS receptoren zijn te vinden in de cellen en structuren die verbonden zijn met het zenuwstelsel van uw lichaam. Dat wil zeggen, uw hersenen, de ruggengraat en de vele duizenden zenuwen die ermee verbonden zijn (CB1). Ze zijn ook te vinden in cellen en organen die verbonden zijn met uw perifere zenuwstelsel (CB2). Dit zijn de andere cellen en structuren die met je hersenen communiceren, maar die wijd verspreid zijn over je lichaam.

Men gelooft dat alle dieren een endocannabinoïde systeem bezitten dat in wisselwerking staat met hun zenuwstelsel, wat de functie en gezondheid ervan bevordert. Om ons lichaam de vele berichten te laten versturen die het nodig heeft, bevat het een onvoorstelbaar aantal chemische receptoren. Echter, de receptoren van de ECS worden verondersteld de meest overvloedige te zijn. Dit duidt erop dat ze geen incidentele afwijking van de evolutie zijn, maar dat ze een sleutelrol blijven spelen in de regulering van ons lichaam.

“Het endocannabinoïde systeem is verantwoordelijk voor het reguleren van het evenwicht in de immuunrespons van ons lichaam, de communicatie tussen de cellen, de eetlust en het metabolisme, het geheugen en nog veel meer…” Dr. Ira Price, Directeur, Cannabis Research Associates.
Hoe werkt het endocannabinoïde systeem?
Houten lichaamsfiguurDe receptoren van het endocannabinoïde systeem kunnen worden gezien als sloten die alleen op bepaalde sleutels passen. Endocannabinoïden passen op deze sloten en dat geldt ook voor cannabinoïden die uit planten worden geoogst. Deze staan bekend als fytocannabinoïden. Fytocannabinoïden’ betekent ‘plant’. Wanneer deze sleutels draaien hebben ze een wisselwerking met, en produceren ze een positief effect op het homeostatische mechanisme van het lichaam.

Het homeostatische mechanisme is de manier waarop het lichaam de chemicaliën en de reacties in balans houdt. Dit wordt vaak ‘de Goudlokje-zone’ genoemd omdat, net als bij de Babybeertjes, de omstandigheden precies goed moeten zijn.

Om ons lichaam goed en gezond te houden moeten veel zaken zoals temperatuur en zuurgraad binnen de Goudlokje-zone worden gehouden. Net als bij de verwarming van uw huis maakt de thermostaat, als de temperatuur eenmaal is ingesteld, kleine aanpassingen om hem op de juiste temperatuur te houden.

Homeostase is gebaseerd op boodschappen die over uw hele lichaam worden overgebracht en die uw centrale zenuwstelsel in staat stellen om elektrische en chemische aanpassingen te doen. Deze aanpassingen hebben invloed op hoe u zich voelt, ontspanning, temperatuur, hoe alert u bent en vele andere gevoelens en lichaamsreacties.

De interactie tussen cannabinoïden, zoals CBD, en uw ECS wordt verondersteld een positieve invloed te hebben op de homeostatische mechanismen van uw lichaam. Dit maakt het mogelijk om al deze communicaties soepel te laten werken, waardoor het gevoel van ontspanning toeneemt en je lichaam beter kan reageren op dingen die uit balans zijn.

Vrouw die een bad neemtBedenk dat je in een warm bad zit. Als je daar ligt, besef je dat het water koud is. Je reikt naar de kraan en zet hem aan. Dan wacht je tot de temperatuur weer op een comfortabel niveau komt en zet je de kraan dicht. Dit lijkt erg op wat de homeostatische mechanismen van het lichaam doen als iets uit balans is.

Het proces van het weer opwarmen van je badwater is zeer effectief. U belandt weer in een comfortabel warm bad. Het duurt echter enkele minuten en in die tijd heb je het koud. Denk aan cannabinoïde interacties met de ECS, zodat dat proces sneller en soepeler verloopt. Het vindt nog steeds plaats, maar het is efficiënter, zodat u zich langer op uw gemak voelt.
De ontdekking van individuele cannabinoïdes en de ECS veranderde alles.
Hier is een korte geschiedenis van de ECS en de ontdekking van individuele cannabinoïden.

Het isolement van de cannabinoïden – 1964
In 1964 kon een wetenschapper uit Israël, Raphael Mechoulam, voor het eerst de cannabinoïden isoleren. De eerste die gevonden werden waren THC en CBD. Professor Mechoulam geloofde dat hij door te beginnen met de plant meer kon leren over de systemen van het lichaam die ermee in wisselwerking zouden staan. Terwijl wetenschappers in die tijd de receptoren nog niet konden vinden, wisten ze nu dat ze moesten bestaan en konden beginnen met het zoeken.

“Door een plant te gebruiken die al duizenden jaren bestaat, ontdekten we een nieuw fysiologisch systeem van immens belang,” Professor Raphael Mechoulam.

Cannabinoïde receptoren ontdekt -1988
In 1988 ontdekte het onderzoek onder leiding van Allyn Howlett en William Devane de eerste cannabinoïdereceptor in de hersenen van een rat. Ze merkten op dat deze receptoren ongelooflijk overvloedig waren. Onderzoekers gebruikten toen een kunstmatige vorm van THC om de aanwezige receptoren in de hersenen in kaart te brengen. Ze werden in de grootste aantallen gevonden in gebieden die verantwoordelijk zijn voor mentale en fysiologische processen.

Mensen realiseerden zich al snel dat dit systeem van groot belang zou kunnen zijn voor ons algemene welzijn en voor fysiologische processen. Niemand wist echter waarom we dit systeem hadden, terwijl het op dit moment alleen in staat leek tot interactie met chemicaliën die buiten het lichaam werden gevonden.

De DNA-sequentie voor de receptoren is ontdekt – 1990
In 1990 kon de onderzoekswetenschapper Lisa Matsuda de DNA-sequentie vinden die verantwoordelijk is voor de receptoren in de hersenen van ratten. Vervolgens konden ze ratten maken die deze receptoren niet hadden. Studies toonden aan dat deze ‘knock-out’ muizen geen psychoactieve effecten kregen wanneer ze werden gedoseerd met THC. Dit bewees dat het deze receptoren (CB1) waren waarmee THC in wisselwerking stond.

De tweede receptor (CB2) en endocannabinoïden zijn gevonden – 1992-1995
Raphael MechoulamIn 1993 werd een tweede receptor gevonden, CB2 genaamd. Het werd gevonden in vele organen waaronder de darm, milt en lever en ook in lymfecellen.

In 1992 en vervolgens in 1995 ontdekte Raphael Mechoulam, evenals NIMH-onderzoekers William Devane en Dr. Lumir Hanus, twee van de natuurlijk voorkomende cannabinoïden in het lichaam. Ze werden Anandamide en 2-arachidonoylglycerol of 2-AG genoemd. Anandamide lijkt te interageren met CB1 net als THC, en 2-AG interageert met zowel CB1 als CB2 receptoren.

Door deze ontdekkingen was een heel moleculair signaleringssysteem ontdekt. Het werd toen bekend als het endocannabinoïde systeem.
Wat voor onderzoek wordt er vandaag de dag gedaan?
cb1-cb2Er zijn veel fascinerende onderzoeken in verband met de ECS die momenteel worden uitgevoerd en er is nog veel te ontdekken en te leren. Het laatste onderzoek heeft nu verdere complexiteiten aan deze sites en hun gerelateerde verbindingen onthuld:

– Er zijn studies die hebben aangegeven dat er mogelijk sub-variëteiten zijn binnen elk type receptor.
– Er is ook de mogelijke aanwezigheid van meer receptor sites dan alleen CB1 en CB2.

Daarnaast lijkt de mogelijkheid voor het aanpassen, ontdekken en synthetiseren van chemische stoffen om te interageren met deze sites enorm te zijn. Studies tonen nog steeds een groot aantal potentiële voordelen en positieve effecten op onze gezondheid en ons welzijn aan.
Hoe het endocannabinoïde systeem te stimuleren
Zoals blijkt uit de ontdekkingen van professor Mechoulam en zijn tijdgenoten, zou stimulering van de ECS een enorm scala aan effecten op ons lichaam kunnen hebben.

Er zijn twee hoofdcategorieën van methoden die gebruikt kunnen worden om het ECS te stimuleren en deze effecten te bevorderen.

1. 1. Stimulatie van de actie en de productie van de endocannabinoïden in het lichaam.
De productie van anandamide en 2-AG kan op verschillende manieren worden gestimuleerd. Hier zijn er een paar die ons bijzonder bevallen:

Koude blootstelling en de Wim Hof-methode
De Wim Hof-methode koude doucheExtended cold exposure met behulp van strategieën zoals de Wim Hof-methode. Begin langzaam met het terugbrengen van uw douche naar de minimumtemperatuur gedurende 10 seconden voordat u uitstapt.

Sommige studies tonen aan dat er een verband kan zijn tussen koude en de productie van extra CB1 neuronen. Dit betekent dat dit niet alleen het gebruik van endocannabinoïden stimuleert, maar ook de impact van fytocannabinoïden zoals CBD kan vergroten.
Olijfolie
Olijfolie in de keuken. Begin met het toevoegen van een extra vergine olijfolie dressing aan uw volgende salade. Olijfolie wordt door sommigen verondersteld de afbraak van 2-AG in het lichaam te verminderen. Om dit een echte boost te geven aan uw ECS, waarom combineert u de olijfolie dressing niet met uw favoriete CBD olie?

Flavonoïden & chocolade
Donkere chocoladereepVoedingsmiddelen rijk aan flavonoïden kunnen de afbraak van anandamide voorkomen. Flavonoïden zijn te vinden in bijna alle groenten en fruit, maar ook in chocolade, wijn en thee. Een goede manier om te beginnen is door het creëren van maaltijden met zoveel mogelijk verschillende kleuren. Vaak is het zo dat hoe kleurrijker een vrucht of groente is, hoe rijker aan flavonoïden het is. Veel geweldige voedselcombinaties kunnen een CBD eetbare boost krijgen door te koken met CBD, om je ECS-stimulatie echt te verdubbelen.

Heerlijk, chocolade bevat ook anandamide. Het is niet alleen rijk aan antioxidanten en flavonoïden, maar bevat ook het lichaamseigen endocannabinoïde. Wat is een betere reden om te genieten van een van onze favoriete CBD edibles, een heerlijk smakende reep CBD-chocolade.
Oefening
Oefening is een echte winnaar als het gaat om uw ECS. Studies hebben aangetoond dat het endocannabinoïdereceptoren kan stimuleren, hun ontvankelijkheid kan vergroten en zelfs de anandamideproductie kan verhogen.

2. 2. Stimulatie van de ECS door fytocannabinoïden uit cannabis en hennep
CB1- en CB2-receptoren kunnen ook worden gestimuleerd met behulp van cannabinoïden die van buiten het lichaam afkomstig zijn. Cannabinoïden uit cannabis werken in wisselwerking met deze receptoren, waardoor veel effecten ontstaan die het onderwerp zijn van actuele onderzoeken.

Door te kiezen voor een volwaardig hennepproduct van goede kwaliteit: het zou een breed scala aan cannabinoïdes moeten bevatten. Het gebruik van Full Spectrum CBD olie als supplement is een geweldige manier om ten volle te profiteren van de entourage van cannabinoïdes en hun interacties met CB1 en CB2 receptoren:

Het endocannabinoïde systeem en CBD-olie
CBD-druppelaarCannabidiol (CBD) is een van de meest voorkomende cannabinoïdes in cannabis. Het is niet-psychoactief, wat betekent dat het je ECS stimuleert zonder dat je high wordt. In tegenstelling tot sommige andere cannabinoïdes, bindt het zich niet direct met de CB1 of CB2 receptoren, maar stimuleert het het ECS-systeem door het activeren van TRPV1 receptoren die vele homeostatische acties regelen. Het stimuleert ook de productie van anandamide die zich op zijn beurt weer bindt met de ECS-receptoren van uw lichaam.

CBD-olie in het Verenigd Koninkrijk wordt geproduceerd uit hennepstammen die van nature een laag THC-gehalte hebben. Dit produceert een olie die minder dan de wettelijke limiet van 0,2% THC bevat en is in plaats daarvan volgepakt met de vele heilzame cannabinoïdes die in de hennepplant worden gevonden.

CBD-olie is een van de beste manieren om uw ECS te stimuleren. Het is gemakkelijk te gebruiken en ongelooflijk veelzijdig. Er zijn vele methoden en producten die u in staat stellen om uw ervaring aan te passen aan u en uw behoeften. Door het bereik van de cannabinoïden in de olie zullen ze interageren met zowel CB1 als CB2 receptoren.

Niet alleen is CBD olie op deze manier nuttig, maar, zoals eerder aangegeven, het maakt een geweldige koppeling met veel van de methoden die kunnen worden gebruikt om uw lichaam natuurlijk voorkomende cannabinoïden te stimuleren.
Conclusie over de ECS
De recente studies naar de effecten van cannabinoïden op ons lichaam zijn gebaseerd op tientallen jaren van onderzoek en wetenschap. Hoewel het lijkt alsof CBD plotseling in ons leven en op onze planken is verschenen, hebben soortgelijke cannabinoïden een rol gespeeld in ons lichaam sinds we zijn geëvolueerd van sponzen en een rol in onze wetenschap sinds de jaren zestig.

Nu je de basis van deze interacties begrijpt, kun je de beste manieren vinden om je kennis te maximaliseren en je ECS te stimuleren om je gezondheid en welzijn te bevorderen. De chemische signalen die door uw hele lichaam van receptor tot receptor worden doorgegeven, kunnen een enorm verschil maken in de manier waarop uw lichaam reageert op allerlei vormen van stress en druk.

Het Endocannabinoïde Systeem hoeft geen mysterie te zijn, het moet een aantal zijn die we inzetten in onze zoektocht naar wellness in ons beste zelf.